Ziua Porţilor Deschise la Penitenciarul Gherla – VIDEO

DSC07494Penitenciarul Gherla şi-a deschis porţile, dar nu pentru deţinuti, ci pentru vizitatori. În fiecare an, la 29 iunie, Administraţia Naţională a Penitenciarelor sărbătoreşte „Ziua lucrătorilor din penitenciarele din România”, sub patronajul spiritual al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii sistemului. Cu această ocazie, astăzi, Penitenciarul Gherla a organizat „Ziua porților deschise”.

Sute de vizitatori au trecut pragul închisorii din Gherla pentru a vedea în ce condiţii stau deţinuţii. Fie că au fost adolescenţi sau pensionari, cu toţii au rămas surprinşi de condiţiile extraordinare de acolo. Curioşii au putut să vadă spaţiul în care sunt primiţi deţinuţii în momentul în care ajung în penitenciar, o celulă în care locuiesc cei care îşi ispăşesc pedeapsa la Gherla, sala lor de mese, curtea cu terenurile de sport, biserica, şcoala sau muzeul din cadrul penitenciarului. Cu siguranţă ultima încăpere amintită, muzeul, este unul dintre cele mai stranii din lume şi asta pentru că acolo erau executaţi opozanţii regimului comunist. Acum, muzeul conţine vitrine în care sunt expuse mai multe obiecte personale ale celor care şi-au pierdut viaţa acolo.

„Nu am mai fost de zece ani. M-au impresionat lucrările care s-au făcut aici. Nici nu se mai cunoaşte, nici nu seamană. Flămând să stai aici! Am fost curios să văd, atunci era renovat 50%, acum e 100%”, a spus un vizitator.

Unii dintre vizitatori au văzut pentru prima dată ce însemnă cu adevărat viaţa după gratii. „A fost ceva interesant. Nu vezi în realitate ce se întâmpla, doar de la televizor. Au nişte condiţii extraordinare faţă de cum era înainte. M-a impresionat foarte mult că au posibilitatea de a se califica, de a progresa, de a fi folositori societăţii în care trăiesc. Nu am mai fost niciodată. Nici nu cred că o să mai vin”, a explicat o altă femeie.

Şi deţinuţii au avut parte de câteva surprize. Conducerea instituţiei a organizat mai multe competiţii sportive, dar şi concursuri precum „Cine ştie, câştigă”. Totodată, ieri a avut loc prima ediţie a concursului „Vedetă după gratii”, un talent-show pentru persoanele private de libertate.

Manifestările vor continua cu o petrecere la care va participa personalul penitenciarului. Conform directorului instituţiei, comisar şef de penitenciare Ioan Bătinaş, deţinuţii vor avea parte, mâine, de o masă festivă cu hrană îmbunătăţită.

Aproximativ 1200 de persoane îşi ispăşesc pedeapsa în Penitenciarul Gherla, cât şi în secţiile exterioare.

Vezi IMAGINI VIDEO aici!

Reclame

Despre Răzvan Căucean
Jurnalist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: