Drumul care leagă Dejul de Târgu Lăpuş a fost „aruncat în aer” GALERIE FOTO/VIDEO

DN18BExplozieMobilizare impresionantă de forţe astăzi pe DN18B, cel care leagă Dejul de Târgu Lăpuş. Totul a fost „regizat” de o echipă de pirotehnişti care a înlăturat pericolul căderii mai multor blocuri de piatră de pe un versant.

Pirotehnişti, pompieri, jandarmi, poliţişti, medici, salvamontişti sau reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi – cu toţii au participat astăzi la o acţiune comună pentru a disloca controlat, cu ajutorul materialelor explozive, mai multe stânci amplasate pe un versant de pe DN18B, pe relaţia Măgoaja-Rohia.

În ultimele două zile circulaţia pe acest drum s-a desfăşurat cu dificultate după ce mai multe blocuri de piatră de pe un versant au căzut pe şosea. Se pare că precipitaţiile sub formă de ploaie căzute în ultimele zile şi fenomenul de îngheţ-dezgheţ, din timpul iernii, au favorizat producerea acestui incident. În urma analizei specialiştilor, s-a constatat că unica variantă de a remedia situaţia este de a interveni cu material exploziv. S-a luat astfel decizia de a se cere aprobarea Ministrului Afacerilor Interne, Radu Stroe şi asta pentru că intervenţia cu material exploziv pentru dislocarea blocurilor de piatră se poate face numai cu acceptul său.

DN18BExplozie2Odată obţinută aprobarea, astăzi, în apropierea limitei dintre judeţele Cluj şi Maramureş s-a pus totul în mişcare. „Sunt căderi care s-au produs în cursul zilei de ieri, dar şi în cursul nopţii pentru că se vede stânca de pe deal cum s-a prăbuşit. Intervenţia se poate face doar cu material expozibil, au venit geniştii de la Unitatea Specială de Intervenţie pentru Situaţii de Urgenţă de la Ciolpani. Aceştia vor coordona toată intervenţia pentru a îndepărta aceste blocuri de piatră instabile şi pentru a pune în siguranţă circulaţia de pe drumul naţional”, a declarat înaintea intervenţiei Dan Bucă, purtător de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş.

Pirotehniştii au avut nevoie de mai multe explozii pentru a arunca în aer blocurile de piatră. Specialiştii au fost asistaţi în permanenţă de jandarmi, salvamontişti sau pompieri. Jandarmii au asigurat siguranţa zonei. „S-a instalat un dispozitiv în amonte şi în aval în zona respectivă cu misiunea de a proteja şi a interzice tuturor persoanelor să intre în perimetrul în care este posibil să fie căderi de bolovani”, a spus şi colonelul Marin Teglaş, şeful Jandarmeriei Montane.

Pentru a ajunge la Dej conducătorilor auto le este recomandată ruta Boiereni-Rohia-Târgu Lăpuş-Coroieni-Gâlgău-Dej.

Vezi AICI imagini cu desfăşurarea impresionantă de forţe de pe DN18B!

Anunțuri

Despre Răzvan Căucean
Jurnalist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: